Project Bali
Bali is het meest westelijk gelegen eiland van de kleine Soenda-eilanden en behoort toe aan het land Indonesië. Het herbergt vier miljoen inwoners op 5600 km². Denpasar is sinds 1958 de provinciale hoofdstad van Bali en tevens ook de grootste op het eiland met bijna een half miljoen inwoners. Daarvoor was de eer toebedeeld aan de stad Sinaraja.
Het op het Hindoeïsme gebaseerde geloof vind je overal terug. In de vele feestdagen die de bevolking heeft, de duizenden tempels die overal te vinden zijn en de vele offerandes die de Balinezen uitvoeren, maken het eiland Bali tot een bestemming die je niet snel zal vergeten!
Bali is een goed vakantie-eiland voor mensen die houden van stranden, duiken, golven, cultuur en natuur. Vaak koppelt men een rondreis over het eiland vast aan enkele dagen rust aan het strand voordat men huiswaarts keert. Hoofdzakelijk komen er twee soorten toeristen op het eiland. De ene groep komt voor de mooie witte stranden aan de toeristische kustplaatsen. De andere groep verkiest het opsnuiven van een stukje Balinese cultuur. Maar waar je ook komt, over het gehele eiland vind je een overvloed van tempels, kunstenaarsdorpen en natuurlijke spa’s. Maar vooral een mooie omgeving die Balinezen beschouwen als weerspiegeling van de hemel.
Het vrijwilligersproject
Yayasan Widya Guna is een formele Indonesische non-profit organisatie en is opgericht door Ketut Sadia en Gill Rijnenberg. Haar deuren zijn in 2006 geopend. De Yayasan opereert onder de paraplu van het Stichting WINS, een Nederlandse stichting, die ook medewerkers heeft in de VS, Australië, Frankrijk en het VK.
Yayasan Widya Guna is nu een plek geworden waar Balinese kinderen een goede start in het leven kunnen krijgen. Kwetsbare, gehandicapte en andere kinderen die een helpende hand nodig hebben, krijgen de kans om een goede opleiding te krijgen en onafhankelijk en verantwoordelijk te worden voor hun eigen toekomst. Naast het verstrekken van onderwijs, huisvesting en regulier eten, is er ook een ondersteuningsnet voor de kinderen die het nodig hebben.
In het begin zorgde de Yayasan voor 12 wezen en enkele zeer arme kinderen uit het dorp Bedulu. Dit is toegenomen tot meer dan 100 vanwege het aantal kansarme kinderen in de buurt en de open arm-filosofie die altijd ruimte biedt voor nog een kind. De faciliteiten en hulp zijn op een ongelooflijk inspirerende manier uitgebreid om aan de eisen te voldoen. De kinderen gaan in de ochtend naar de plaatselijke school en komen ’s middags naar de Yayasan. Omdat gehandicapte kinderen niet geïntegreerd zijn in de Balinese scholing, verwelkomt de Yayasan deze kinderen en biedt ze volledige educatie, therapie en ondersteuning in een aantal vormen.
Het programma
In het programma worden 30 kinderen opgevangen. Ze zijn verdeeld over drie groepen. Eén voor jongere kinderen, één voor oudere kinderen en de derde klas is voor kinderen die een rolstoel nodig hebben. Voor de kinderen met een beperking is er een fysiotherapeut bij het project betrokken.
Het onderwijsprogramma voor kinderen met een handicap is ontwikkeld voor kinderen met een fysieke en mentale handicap, die vanwege hun fysieke en/of mentale status geen formele opleiding kunnen ontvangen en die niet worden geaccepteerd door reguliere scholen voor gehandicapte kinderen, zoals de SLB (SLB = Sekolah Luar Biasa = Extra gewone school). Omdat deze kinderen nergens naartoe konden, heeft WINS dit programma ontwikkeld, want elk kind heeft recht op onderwijs. Het programma voor kinderen met een handicap omvat:
- Een individueel educatieprogramma.
Elk kind heeft een andere lichamelijke en geestelijke conditie en heeft daarom een individueel opleidings- en trainingsprogramma nodig. - Gezondheidszorg.
Dit omvat fysiotherapie, speciaal voedsel, medicijnen, speciale apparatuur, prothesen, zwemtherapie, etc. - Spelen en leren.
Nogmaals, spelen is echt belangrijk voor kinderen.