Project Aruba

Aruba, officieel: Land Aruba (Papiaments: Pais Aruba), is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, gelegen op het Zuid-Amerikaanse continentaal plat in de Caraïbische Zee, op 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Aruba heeft een bevolking van 119.428 (2020) inwoners en met een oppervlakte van 180 km² is het ongeveer even groot als het Nederlandse waddeneiland Texel. Het eiland is vrij droog met weinig van de weelderige tropische vegetatie die in de Caraïben gebruikelijk is.


Het vrijwilligersproject

Micky’s Foundation is opgericht in december 2014. Het is een initiatief van de ouders van Micky. Ze woonden op Aruba waar Micky in 2009 werd geboren. Slechts vijf maanden oud werden de moeder en Micky bijna gedood, toen een dronken bestuurder tegen hun auto botste. Micky overleefde het ongeluk. Maar door ernstig hersenletsel zal hij de rest van zijn leven met slechts 40% van zijn hersencapaciteit blijven zitten. De moeder raakte gelukkig ternauwernood gewond.  

Op Aruba is gespecialiseerde therapie zoals in kinderfysiotherapie, pediatrische ergo- en pre-verbale logopedie voor kinderen niet georganiseerd en bestaat deze overigens nauwelijks. En dit was precies wat Micky nodig had. Maar niet alleen Micky leed aan de gevolgen van cerebrale parese, veel andere kinderen op Aruba hebben ernstige motorische en/of mentale problemen. 

De Arubaanse overheid, noch de Arubaanse gezondheidszorg hebben voldoende geïnvesteerd in kindertherapie. Daarom zijn de ouders van Micky een individueel initiatief gestart en hebben ze Micky’s Foundation opgericht. 

Het programma

Het doel is om continu gespecialiseerde en intensieve therapiesessies te bieden in de huizen van de gezinnen, aan een groep van ongeveer 30-45 kinderen. Hiervoor organiseren we projecten die 3 maanden lopen. Deze projecten worden vier keer per jaar rug aan rug georganiseerd, zodat de continuïteit van de therapie gewaarborgd is. 

In januari 2015 was Micky’s Foundation gestart met haar eerste project met een kinderfysiotherapeut en een pre verbale logopedist. Ze werkten drie maanden, tussen de 2-5 uur per week per kind, met 13 kinderen. Ze werkten ook samen met de lokale therapeuten die de kinderen op Aruba het hele jaar door behandelen. In juli 2022 zijn we gestart met project 25. Tot op de dag van vandaag hebben we therapiesessies gegeven aan in totaal 146 kinderen, die bestaat uit ongeveer 12.400 gratis therapie-uren, met 50 hooggekwalificeerde therapeuten die vrijwilligerswerk doen voor Micky’s Foundation. De therapie wordt altijd gegeven met de hulp van ten minste één ouder, zodat zij kunnen leren om (gemakkelijke) therapieoefeningen aan hun kind te geven.

De Arubaanse overheid subsidieert ons werk niet. We zijn uitsluitend afhankelijk van donaties van de gemeenschap: liefdadigheidsorganisaties en bedrijven, zowel op Aruba als in Nederland en België.